Interview met een hennep-expert

 

Onderstaand artikel is geschreven door Berend. In dat artikel geeft hij het interview weer dat hij afnam bij een hennep-expert. De SOPN heeft namelijk in haar partijprogramma (pdf) staan dat regulering van de hennepteelt vele voordelen biedt voor onze samenleving. Daarover blijken echter vele misverstanden te bestaan. Via dit artikel wil Berend helpen om deze misverstanden de wereld uit te helpen. Het woord is aan gastschrijver Berend:

 

Er heerst een hoop onduidelijkheid over de toepassingen en de legaliteit dan wel illegaliteit van hennep. Hennep is behalve een (soft-) drug ook een plantenfamilie die zaden en vezels voor duizenden verschillende toepassingen levert. De SOPN wil graag alle Nederlanders bewust maken van de grote hoeveelheid mogelijkheden die hennep als (industriële) grondstof biedt. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een expert, iemand die er in de dagelijkse praktijk mee te maken heeft. Ik legde daarom onderstaande vragen voor aan Mark Reinders van HempFlax in Nederland.

 

Berend:

Kunt u zich voorstellen en wat voor werk doet u precies bij HempFlax?

 

Mark:

Ik ben adjunct-directeur van HempFlax. Ik ben verantwoordelijk voor de marketing, de verkoop van de producten en dagelijkse leiding van het bedrijf.

 

Berend:

Bijna iedereen die ik spreek, denkt dat alle hennep hetzelfde is en dat het een verboden plant is waar wiet en hasj van worden gemaakt. Sommige mensen weten dat je er ook veel producten en nog veel meer van kunt maken, maar toch weet bijna niemand hoe dit zit. Na een beetje onderzoek las ik dat het sinds 1992 (dus al twintig jaar!) is toegestaan om industriële hennep voor vezels en zaden te telen in Nederland en de rest van Europa. Dit zou dan gaan om de hennep-variant Cannabis sativa, met een extreem laag THC-gehalte. THC, of tetrahydrocannabinol, is de bedwelmende stof. Vanwege de link met de andere hennepsoorten (zoals Cannabis indica met hoog THC-gehalte) die wel verboden zijn, is industriële hennep 'aangifteplichtig' in Nederland. Ik heb gelezen dat aangifteplichtige industriële hennepboeren regelmatig bezoek krijgen om de THC-gehaltes van de planten te laten meten; deze gehaltes mogen niet boven de 0,2 % uitkomen. Heb ik dit als leek in grote lijnen allemaal goed, of klopt het niet helemaal?

 

Mark:

Dat klopt, de aangifte vindt plaats via de reguliere “mei-telling” waarin de landbouwer ook zijn overige gewassen aangeeft. Wij krijgen van de controlerende instanties vlak voor de oogst een lijst van velden waar we tijdens de oogst ca. 10 m2 moeten laten staan. Van deze planten worden na de oogst een monster genomen om het THC-gehalte te bepalen. Overigens, hennep bedoeld voor softdrugs zal onbruikbaar worden in een gewas vezelhennep. Voor de teelt van wiet ben je de onbevruchte vrouwelijke bloemen nodig; vezelhennep heeft altijd mannelijke planten of mannelijke bloei in een veld en dus stuifmeel.

 

Berend:

De laatste eeuw hebben de olie-industrie en de staalindustrie een enorm marktaandeel ten opzichte van de hennepindustrie opgebouwd, terwijl ook hennep ontzettend veel toepassingen kent. Hoe heeft de industriële hennepproductie (en verwerking) zich de laatste 20 jaar ontwikkeld in Nederland en daarbuiten?

 

Mark:

De ontwikkeling was erg moeilijk omdat de industrieën gewend waren aan de synthetische vezels welke van constante kwaliteit waren en exact van lengte. Bij natuurvezels moet men werken met een bredere kwaliteitsbandbreedte daar de productie onder weersinvloeden staat. Inmiddels hebben de industrieën hiermee leren omgaan en maken dankbaar gebruik van de kracht en eigenschappen van natuurvezels. Hennepvezels zijn lichter dan glasvezels en zijn voor de productie 10 maal minder energie benodigd.

 

Berend:

De duizenden toepassingen van hennep zijn onder te verdelen in de volgende groepen:

o       bouwmateriaal voor gebouwen (alternatief voor bakstenen, beton, isolatie 'wol')

o       constructiemateriaal voor auto's (alternatief voor plastic, staal, glas etc)

o       brandstof (alternatief voor gas, benzine, biomassa brandstof korrels)

o       voeding voor dieren en mensen in de vorm van brood, tussendoortje, olie, boter

o       kleding, touw, etc. (alternatief voor katoen, polyester)

o       smeerolie (alternatief voor op aardolie gebaseerde smeermiddelen)

o       papier (alternatief voor hout)

Klopt dit? Of zou u de hennepsector en hennepproducten anders indelen? Hoe liggen de onderlinge verhoudingen/waar gaat het meeste naar uit?

 

Mark:

De genoemde indeling klopt, de noordelijke hennepverwerkers (UK, NL, DE) leveren hoofdzakelijk voor de auto-industrie en isolatie; de zuidelijke verwerkers zoals Frankrijk doen meest vezels voor pulp en wat isolatie.

 

Berend:

Hoelang bestaat HempFlax en waar is HempFlax in gespecialiseerd?

 

Mark:

Sinds 1993, specialisme: hoogwaardige vezels, bovenkant van de markt, auto-industrie en textiel.

 

Berend:

Heeft u ook links zodat mensen (en bedrijven) bij HempFlax of partnerbedrijven hennepproducten kunnen bestellen in een webwinkel als ze dat willen?

 

Mark:

Zie hempflax.com/dealer-locator  

 

Berend:

Hoeveel boeren in Nederland produceren hennep? Om wat voor teeltareaal gaat dit dan in hectaren? En voor de mensen die niet dagelijks in hectaren (afgekort als: ha) rekenen, hoeveel voetbalvelden is dat?

 

Mark:

Het gaat om 40 boeren in Nederland, totaal 550 ha. Daarnaast is er 100 ha in Emsland (in Noordwest Duitsland op de grens met Groningen), 150 ha in het oosten van Duitsland, 50 ha in Roemenië, 100 ha in de Duitse deelstaat Beijeren en 300 ha in Letland. Omgerekend is 1 ha gelijk aan twee voetbalvelden.

 

Berend:

Waarom is hennep ecologisch verantwoord in de productie?

 

Mark:

Er wordt geen gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest. Hennep groeit gemiddeld 4 cm per dag en heeft daar door geen concurrentie van onkruid noch last van ziekten en plagen. Ook de verdere verwerking is puur mechanisch, en behoeft dus geen chemische toevoegingen.

 

Berend:

Ik heb begrepen dat hennep in 4 maanden tijd tot 15 ton droge stof per hectare kan produceren en bij zaadproductie 1 tot 2 ton zaad per hectare. Hier is 25 tot 50 kg hennepzaad per hectare voor nodig. Is het bij een ‘dubbelras’ (hennep geschikt voor zaadproductie en geschikt voor vezelproductie) zo dat je van 1 hectare dan: 15 ton droge stof + 1 tot 2 ton zaad = 16 tot 17 ton totaal aan productie grondstof overhoudt bij een goede oogst?

 

Mark:

Jouw gegevens zijn proefveldgegevens, lees: ideale omstandigheden. In de praktijk is het ca 10 ton droge stof en 800 – 1000 kg zaad per ha. We zaaien 35 kg per ha.

 

Berend:

Waarom zijn hennepproducten een goed, betaalbaar en verstandig alternatief?

 

Mark:

Zie mijn antwoorden op alle eerdere vragen. Het is daarnaast hernieuwbaar: ieder jaar weer een nieuwe oogst zonder de grond uit te putten.

 

Berend:

Kunt u hierbij voorbeelden noemen?

 

Mark:

Zie de bestaande producten.

 

Berend:

Ik heb wel eens een testonderzoek gelezen waaruit bleek dat de winst van hennep een stuk hoger ligt dan de winst van maïs. Waarom zie ik dan toch vaker maïs op het veld in plaats van hennep?

 

Mark:

Dat was vermoedelijk een oud onderzoek. Tot 2009 was dit ook het geval, maar tegenwoordig wordt maïs ingezet voor biovergisting om biogas te produceren. Dit wordt door de Nederlandse en Duitse overheid sterk gesubsidieerd. Nu zijn er dusdanig veel vergisters gebouwd dat er concurrentie om grond ontstaan is. De vergisters zijn levende dingen, die kun je niet aan of uit zetten en moeten alle dagen van het jaar gevoed worden. Daarom is het voor een vergister van belang om maïs te krijgen waardoor de prijs opgedreven wordt. Dit is een spijtige ontwikkeling daar het gebruik van biomassa in één stap een inefficiënte manier is van biomassagebruik.

 

Berend:

Welke hennepproducten raadt u de lezers van dit artikel aan te kopen?

 

Mark (met een glimlach):

Alle producten van Hempflax (link)

 

Berend:

Tot besluit, wat kan de lezer van dit interview nog meer helpen bij de bewustwording van de mogelijkheden van hennep?

 

Mark:

Hennep is veel meer dan een geestverruimend middel. We kunnen er 30.000 dingen van maken, maar helaas kennen veel mensen enkel één gebruik. Hennep is wat mij betreft met stipt de winnaar als grondstof voor de transitie naar de biobased economy. 

 

© 11 augustus 2012, Pateo.nl: alle rechten voorbehouden.

 

 

Voorgaande artikelen op Pateo.nl van gastschrijver Berend:

o        Over poging tot demonisering van SOPN-lijsttrekker (link)

o        Waarom openbaarheid en lobby niet samengaan (link)

o        Rechtszaken over invloed Big Pharma (link)

o        Is de SER een lobbyclub? (link)

o        De belangen achter het Lenteakkoord (link)

o        De ondemocratische agenda van Neelie Kroes (link)

o        De geschiedenis van het participatiemodel (link)

o        De Bilderbergconferenties (link)

o        Schijnjournalistiek van PCM-kranten (link)

o        Politiek en burgerparticipatie (link)