Gifstoffen: wat niet en hoe wel

 

Geraffineerde fabrieksuikers

Misschien wel het allerlekkerste vergif zijn de geraffineerde fabriekssuikers. Suiker (ook wel koolhydraat of sacharide genoemd) komt in de natuur altijd voor als een energievoorraad voor eiwitten. Door de suikers en de eiwitten te scheiden, zoals via raffinage in fabrieken wordt gedaan, gaan beiden dood en verliezen de koolhydraten hun natuurlijke functie. Het is daarom extreem ongezond om tafelsuiker, bruine suiker, druivensuiker (of glucose), rietsuiker, vruchtensuiker (of fructose), maltodextrine of melksuiker te eten. Wie goed op de ingrediënten van supermarktvoedsel kijkt, die ontdekt dat deze zoete gifstof aan nagenoeg alles is toegevoegd! Verder zijn ook alle suikerconcentraten ronduit schadelijk voor onze gezondheid, zoals ahornsiroop, stroop, diksap, zoetjes, zoetstof, ruwe suiker en niet te vergeten alles waar alcohol in zit. Eet gewoon natuurlijk voedsel, want dat heeft een natuurlijke, zuivere en echte smaak. En dat geldt daarom ook voor Stevia. Stevia is een plant waarvan de bladeren heerlijk zoet smaken en ook nog eens een genezende werking hebben bij bijvoorbeeld hoge bloeddruk en huidaandoeningen. Er is echter een groot verschil tussen Stevia in haar natuurlijke vorm, en Stevia als concentraat, waaraan bovendien vele andere lichaamsvreemde stoffen zijn toegevoegd. Een concentraat van iets is natuurlijk nooit goed.

 

Geraffineerde fabrieksvetten

Bij het fabriekproces van raffineren worden de vetten verhit en gaan daardoor kapot. Daarom zijn ook alle geraffineerde fabrieksvetten ongezond voor ons. Mijdt daarom geraffineerde olie en margarine. Gebruik alleen koud-geperste, plantaardige olie. Voor ons dagelijkse portie natuurlijke vetten kunnen we verder onbehandelde noten en zaden eten.

 

Levenloos meel en bloem

Mijdt alles wat bereid is met bloem of met levenloos meel, zoals alles waar zetmeel in zit. Dit is allemaal leeg voedsel zonder enige levenskracht. De maag wordt ermee gevuld en je lijkt daarmee jezelf te hebben gevoed, maar in feite verklein je met iedere hap jouw eigen levenskracht en daarmee jouw levensduur. In feite pleeg je hiermee zelfmoord, maar dan wel op een langzame manier. Het kan twintig jaar duren of zelfs meer, maar vroeg of laten breken de eerste symptomen door. Gebruik alleen biologisch graan, versgeraspt of versgemalen (klik hier om daar meer over te leren). En ook van versgemalen volkorenmeel kunnen we bijvoorbeeld gebak of een pizzabodem maken.

 

Behandeld fruit

Door fruit te persen ontstaat veel wrijvingswarmte, waardoor het fruit haar voedingswaarde verliest. Door het fruit te koken blijft er zelfs helemaal niets meer over van de oorspronkelijke levenskracht. Door het eten of drinken van geperst of gekookt fruit ontstaan gezondheidsproblemen aan zeer gevoelige organen zoals de lever, gal, maag en darm. Eet biologisch geteeld fruit gewoon zoals het wordt geplukt, eventueel in stukken gesneden. Eet daarom dagelijks naast het ongeschilde fruit ook rauwe, versgeplukte groenten en een verse salade.

 

Dierlijke eiwitten

Het eten van dierlijke eiwitten is onnodig en in veel gevallen zelfs ongezond. We zijn geen kalfjes. Waarom nemen we dan wel de voeding bedoeld voor kalveren tot ons? Veel mensen zijn gehersenspoeld met leuzen als “melk is goed voor elk” en “melk, de witte motor”. Het is een mythe dat we dierlijke eiwitten nodig zouden hebben. Aan plantaardige eiwitten hebben we echt genoeg. Stop daarom maar gewoon met het eten van zuivel en zuivelproducten en eieren, en al helemaal met vlees en vis.

 

Zeer kort samengevat: natuurlijk = gezond (of: onnatuurlijk = ongezond)

 

bron: Pateo.nl - voedingseducatie