Waarheidszoekende wetenschapper of academische meeloper?

 

Zuivere wetenschap gaat uitsluitend over waarheidsvinding. Helaas gaat academische ‘wetenschap’ vooral over status en het krampachtig vasthouden aan nu eenmaal geaccepteerde theorieën. Onderzoekers die resultaten vinden die niet stroken met deze theorieën, kunnen deze bevindingen niet ongestraft openbaar maken. Een overduidelijk bewijs hiervan vinden we in het onderzoek van de man die dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde heeft mogen ontvangen.

 

In 1982 concludeerde de Israëlische wetenschapper Daniel Shechtman op basis van zijn onderzoek dat de heersende wetenschappelijke opvatting omtrent de structuur op atomair niveau onjuist is. Bijna 30 jaar is hij vervolgens door de academische wereld als een outcast behandeld. Uiteindelijk overwint gelukkig de waarheid altijd, en mogen we Daniel Shechtman dankbaar zijn dat hij een waarheidszoekende wetenschapper is gebleken, en geen academische meeloper.

 

Het onderzoek van Daniel Shechtman toont aan dat elektronen geen piepkleine ‘kogeltjes’ zijn. Om zijn revolutionaire bevindingen uiteindelijk toch in te kunnen passen heeft de academische wetenschap het fenomeen van elektronendiffractie bedacht. De symmetrie die Daniel Shechtman vond in deze fractale elektronengolven is ronduit fenomenaal. Zijn werk heeft de deur geopend naar een wetenschap voorbij (de schaduwen van) de materiële manifestaties.

 

Naast Daniel Shechtman zijn er onvoorstelbaar veel waarheidsminnende wetenschappers geweest die de moed hadden hun controversiële bevindingen openbaar te maken. Zeer zelden leidt dit tot een bijstelling van de geaccepteerde theorie, en vrijwel nooit wordt hiervoor uiteindelijk de hoogst mogelijke wetenschappelijke waardering uitgesproken. Maar nu gelukkig dus wel.

 

Velen weten helemaal niet dat de academische wetenschap vooral beschrijvingen biedt, en vrijwel nooit echte verklaringen. Zo kan de academische wetenschap bijvoorbeeld elektriciteit, magnetisme, ‘zwaartekracht’ alleen maar beschrijven, en volstrekt niet verklaren. Het is dus meer journalistiek dan wetenschap. Dat er nu beschreven is dat neutrino’s zich sneller hebben verplaatst dan de als absolute bovengrens gehanteerde lichtsnelheid, vinden de (theoretische) academici dan ook helemaal niet leuk. Misschien moeten we dat oude (waan-) idee van een absolute bovengrens maar eens laten varen.

 

De wellicht alleroudste, en voor mij meest diepzinnige wetenschappelijke uitspraak ooit is ‘zo boven, zo beneden’. Deze uitspraak is afkomstig van Hermes Trismegistus. Trismegistus betekent driewerf grootste, en is een eretitel die de Oude Grieken hem gaven (zoals ik in mijn werk laat zien verwijst deze ‘drie maal’ naar de drie-éénheid). De Oude Egyptenaren noemden hem Thoth. Ik beschouw hem als mijn voornaamste, wetenschappelijke leermeester.

 

De academische wetenschap zit al tijden op een dood spoor. Via moeilijkdoenerij wordt het volk voor de gek gehouden. Dat is ook niet zo moeilijk, want de mensheid wordt om diverse redenen steeds dommer. Vergelijk het niveau van de televisieprogramma’s van nu maar eens met dat van twintig of dertig jaar geleden. En wie leest er nu nog een boek om zichzelf verder te ontwikkelen? Ware wetenschap laat zien dat alles verbluffend eenvoudig kan worden verklaard, zo eenvoudig, dat gezonde brugklassers alles kunnen begrijpen. Indien iemand een bepaalde verklaring niet aan een gezond kind van 13 jaar kan uitleggen, dan begrijpt deze ‘geleerde’ het gewoon zelf niet. Zo simpel is het volgens mij gewoon. Daarom heb ik ook het boekje ‘Wetenschap is kinderspel’ geschreven, ruim 1½ jaar geleden.

 

Ik beschouw het als mijn missie om de huidige academische wetenschap te helpen de transformatie te maken naar waarheidszoekende wetenschap. Ik weet dat dit geen dankbare rol is, althans niet zolang ik nog als outcast wordt behandeld. Ik meen gelukkig het Grotere Plaatje te kunnen zien. En daarom meen ik te weten hoe dit avontuur gaat eindigen. Dat is voor mij voldoende om onverzettelijk door te gaan.

 

Vind jij of voel jij dat ik wel eens gelijk zou kunnen hebben, help me dan mee door de filmpjes over de Gizeh-onthulling verder te verspreiden. Ik zie deze wetenschappelijke ontdekking namelijk als een soort Paard van Troje, waarmee de deuren van de academische Bastille eindelijk open zullen gaan. Alleen alsjeblieft niet vertellen wat er in dit ‘paard’ verstopt zit, hoor. Op dat verstopte pakje staat namelijk met grote letters: Occupy Science. Welcome to the (scientific) Revolution!

 

Zeist, woensdag 26 oktober 2011

Johan Oldenkamp

 

Pateo.nl