Van politiek naar participatie via de SOPN

 

De volgens velen meest opmerkelijke partij die op woensdag 12 september aanstaande in Nederland meedoet met de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal is de SOPN (link). Deze beweging wil transparante politiek bedrijven, en moet daarom niets hebben van de gebruikelijke achterkamertjespolitiek van de oude partijen. Om daarbij zelf het goede voorbeeld te geven kiest de SOPN bewust voor maximale transparantie bij het opstellen van haar partijprogramma.

 

Rond acht kernthema’s zijn er binnen de SOPN werkgroepen gevormd. Het doel van deze themagroepen is om in samenspraak met alle betrokkenen te komen tot concrete, werkbare verbetervoorstellen. Samen met het SOPN-Manifest (link) vormen de beleidsvoorstellen vanuit deze werkgroepen het vertrekpunt voor de formulering van het SOPN-partijprogramma.

 

Als lijsttrekker van de SOPN legt Johan Oldenkamp deze week de laatste hand aan de eerste versie van het SOPN-partijprogramma. Dit programma wordt op vrijdagochtend 25 mei aanstaande openbaar gemaakt via een online pdf-document, waarna het ’s avonds wordt gepresenteerd in Soest (link). In de komende Pateo Nieuwsbrief (van 25 mei) zal Johan hierover zelf tekst en uitleg geven.

 

De SOPN staat niet alleen voor openheid, maar ook voor participatie. Iedereen die op de SOPN gaat stemmen kan daarom reageren op de eerste versie van het SOPN-partijprogramma. Reacties kunnen daartoe worden gestuurd naar reacties@SOPN.nl. Zo ontstaat een partijprogramma voor en door de SOPN-kiezers.

 

Vanaf volgende week begint Johan met de SOPN-verkiezingscampagne. Het is de bedoeling dat in de periode tot begin juli alle kiesdistricten worden bezocht. Wie mee wil helpen de bijeenkomst in het eigen district te organiseren, die kan daartoe contact opnemen via reacties@SOPN.nl. Daarbij is het de bedoeling dat er in ieder district een campagneteam ontstaat, voor onder andere het uitdelen van SOPN-flyers.

 

Zoals uit het partijprogramma zal blijken staat de SOPN voor zeer ingrijpende beleidswijzigingen. Om ervoor te zorgen dat deze wijzigingen daadwerkelijk worden gerealiseerd heeft de SOPN vele kamerzetels nodig. Daarvoor vraagt de SOPN om hulp, zowel menskracht als geld.

 

Velen zijn van mening dat onze samenleving op een meer rechtvaardige manier kan functioneren. Via de SOPN wordt nu de kans geboden om het roer in onze samenleving radicaal om te gooien. Dat gebeurt wanneer we dat gezamenlijk willen. Ondersteuning voor de SOPN, op welke manier dan ook, is daarom zeer welkom. Voel jij je geroepen? Participeer jij mee via de SOPN?

 

Update: Klik hier om het SOPN-partijprogramma in te zien.