PateoPedia

 

Momenteel wordt er eerst gewerkt aan de Engelstalige PateoPedia (link). De Nederlandstalige aanzet die hierover staat, wordt voorlopig niet verder bijgewerkt.

 

De PateoPedia geeft kernachtig de betekenis weer van belangrijke begrippen aangaande gezondheid en aanverwante onderwerpen. Deze begrippen staan hieronder in alfabetische volgorde weergegeven. Woorden die onderstreept zijn, staan elders in deze lijst uitgelegd. Deze digitale encyclopedia van Pateo is nog groeiende. Heb je aanvullingen of correcties, mail deze dan naar: pateopedia (@) Pateo.nl.

 

Cellen

Een volwassen menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 50 triljoen afzonderlijke lichaamscellen. Om gezond te blijven hebben (lichaams-)cellen dagelijks de volgende voedingsstoffen nodig: eiwitten, mineralen, vetten, koolhydraten, enzymen en vitaminen.

 

Eiwitten

Eiwitten (of proteÔnes) zijn lange ketens van aaneengeregen aminozuren. Eiwitten hebben vele functies binnen de cel. Ze spelen een belangrijke rol in de stofwisseling (of metabolisme), het afvaltransport, het aanmaken van enzymen, het opbouwen van spier- en orgaanweefsel en in de energielevering.

 

Enzymen

Enzymen vervullen een essentiŽle rol voor de spijsvertering. In ongezonde voeding zitten onvoldoende enzymen, waardoor dit voedsel niet volledig wordt verteerd. Het gaat dan rotten en gisten in de darmen, waardoor ongewenste bacteriŽn en schimmels zich snel kunnen vermeerderen. En tegen rottende ingewanden is geen immuunsysteem opgewassen.

 

Koolhydraten

Koolhydraten fungeren als brandstof voor alle inwendige processen. Ze worden daartoe omgezet in bloedsuikers. De algehele bloedsuikerspiegel wordt daarbij geregeld door de lever. In de cellen wordt dit gedaan via het hormoon insuline afkomstig uit de alvleesklier (of pancreas). Er zijn twee soorten koolhydraten. Natuurlijke koolhydraten zitten in granen en dit zijn ook de natuurlijke suikers in vruchten en aardappels. In tegenstelling tot de natuurlijke koolhydraten zijn de geraffineerde koolhydraten funest voor onze gezondheid. Ze bevorderen het ongezonde gistingsproces in het verteringskanaal, wat het opgeblazen gevoel direct na het eten veroorzaakt. Hierdoor raken de ingewanden geÔrriteerd wat resulteert in een te snelle opname van de voedselsubstantie, waardoor het bloedsuikerniveau toeneemt. Om zich van dit (geraffineerde) suikeroverschot te ontdoen, worden deze suikers omgezet in vetten die vervolgens overal in het lichaam (zelfs binnen in de bloedvaten) worden opgeslagen. Niet van teveel vet eten worden mensen vet, maar van het consumeren van geraffineerde koolhydraten. Het eten van koudgeperste, plantaardige vetten helpt juist om deze vetten af te breken! De geraffineerde koolhydraten (die ons dus vet maken) krijgen we binnen via geraffineerde fabrieksuikers (zoals tafelsuiker, bruine suiker, druivensuiker (of glucose), rietsuiker, vruchtensuiker (of fructose), maltodextrine of melksuiker), via meel- en bloemproducten, via ontbijtgranen, via geraffineerde oliŽn (zoals margarines, bak- en saladeoliŽn) en niet te vergeten via alcohol.

 

Levensmiddel

Een levensmiddel is een voedingsmiddel dat vitaalstoffen bevat. Een levensmiddel is daarmee gelijktijdig een geneesmiddel of gezondheidsbevorderend middel.

 

Mineralen

Mineralen transporteren onder andere zuurstof door ons fysieke lichaam. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de groei, instandhouding en herstel van weefsels. Mineralen zijn verder betrokken bij het samentrekken van spieren, het functioneren van de zenuwen en bij de energiehuishouding. De mineralen zijn onder te verdelen in twee groepen: de macro- en de micro-mineralen. Macro-mineralen of macro-elementen zijn de groep mineralen die we met de dagelijkse voeding in een grote hoeveelheid nodig hebben. De micro-mineralen worden ook wel sporenelementen genoemd, hiervan hebben we dagelijks maar een kleine hoeveelheid van nodig. Voor het goed functioneren van het fysieke lichaam vervult nagenoeg iedere mineraal een eigen rol. We hebben de volgende soorten mineralen nodig: borium, calcium, chloor, chroom, fluor, fosfor, germanium, ijzer, jodium, kalium, kobalt, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, natrium, selenium, silicium, strontium, vanadium en zink. Het lichaam kan zelf geen enkel mineraal maken. Ongezonde voeding leidt snel tot een mineralentekort. Vermoeidheid is hiervan het eerste signaal. Een gebrek aan mineralen is ook de oorzaak van het hunkeren naar stimulerende middelen. En het gebruiken van deze stimulerende middelen draagt er toe bij dat er nog meer mineralen het lichaam verlaten via de urine en transpiratie. Inderdaad, transpiratie (ook door te sporten!) is ongezond omdat we daarmee noodzakelijk mineralen kwijtraken. Alleen door weer gezond te gaan eten kan deze negatieve spiraal worden doorbroken.

 

Vetten

Vetten spelen een zeer belangrijke rol in ons fysieke lichaam. Iedere celwand in ons lichaam is uit vet gemaakt. En driekwart van onze hersenen bestaan uit vetten. Al onze hormonen en vitamine D zijn gemaakt uit een vet dat we cholesterol noemen. Alleen koudgeperste, plantaardige vetten (olie) zijn gezond voor ons. Alle overige vetten (inclusief margarines) zijn extreem schadelijk. Het innemen van deze verhitte, beschadigde vetten kan leiden tot het maken van abnormale weefsels en een abnormaal cholesterolniveau van het bloed. Een ongezonde vetstofwisseling leidt tot een ongecontroleerde gewichtgang (waaronder overgewicht en ondergewicht), tot grote schommelingen in het energieniveau en labiliteit in de emotionele en mentale gesteldheid. Dit alles is te herstellen via het uitsluitend voeden met koudgeperste, plantaardige oliŽn.

 

Vitaalstoffen

Vitaalstoffen zijn biologisch werkzame stoffen die noodzakelijk zijn voor de omzetting van eiwitten, vetten, koolhydraten en daarmee voor het behoud van gezondheid. Vitaalstoffen zijn onder meer (in water en in vet oplosbare) vitaminen, mineralen (en in het bijzonder de sporenelementen), enzymen (ook wel aangeduid als fermenten), onverzadigde vetzuren, aromastoffen en faseerstoffen (ook wel ballaststoffen genoemd).

 

Vitaminen

Afgezien van hun rol in de stofwisseling zijn vitaminen essentieel voor het herstellen en behouden van cellen. Ook vitaminen kunnen we verdelen in twee soorten. De natuurlijke vitaminen zijn cruciaal voor de waarborg van onze gezondheid. De synthetische vitaminen (in fabrieken nagemaakt) hebben juist een averechtse werking en verwijderen in sommige gevallen de natuurlijke vitaminen. Het zijn juist deze synthetische vitaminen die als ingrediŽnten worden genoemd bij fabrieksvoeding. Wie gezondheid belangrijk vindt, die mijdt dus producten met deze vermeldingen.

 

Voedingsmiddel

Een voedingsmiddel is voeding zonder vitaalstoffen.