(English) (Français) (Deutsch) (Español) (Türkçe)

 

Missie en visie van Pateo

 

Missie:

Toegankelijk maken van onthullende kennis

 

Visie:

Via deze kennis bevrijden we onszelf.

 

 

Toelichting hierop via vragen en antwoorden:

 

Vraag:

Bevrijding? We zijn toch vrij? Welke bevrijding wordt hier bedoeld?

 

Antwoord:

“De vrijheid’ die velen menen te hebben is slechts een illusie. Daar kom je echter pas achter wanneer je tegen de grenzen van deze ‘vrijheid’ aanloopt. Sommige zaken die we helemaal niet willen, die moeten toch. En veel van wat we wel zouden willen, dat mogen we niet. Via steeds meer wet- en regelgeving wordt onze ‘vrijheid’ steeds verder beknot. We worden inmiddels aan de ene kant drastisch beperkt, en aan de andere kant genadeloos gedwongen. Dat is dus zeker geen echte vrijheid. Velen denken echter wel dat ze vrij zijn, omdat ze zich laten misleiden.”

 

Vraag:

Misleiding? Door wie dan?

 

Antwoord:

“Velen laten zich misleiden door bestuurders, geleerden, geestelijken, artsen, journalisten, overheidsdienaren en overige deskundigen’. Dit kunnen we de reguliere- of mainstream-misleiding noemen. Daarnaast is er ook de alternatieve- of sidestream-misleiding. Hierbij kunnen we denken aan de channelaars, goeroes en andere ‘deskundigen’. Bedenk hierbij dat vrijwel al deze mensen, zowel vanuit de main- als de sidestream, hun vermeende leiding vanuit goede bedoelingen aanbieden of opdringen. Ze zijn zich daarbij alleen niet bewust van hun eigen beperkte bewustzijn. Daarom is het voor iedereen buitengewoon onverstandig zich te laten leiden door andere mensen. Verstandige mensen leiden zichzelf. En dat doen ze door hun eigen kennis te ontwikkelen. Daarbij verifiëren ze ieder nieuw stukje informatie. Pas wanneer ze zien, voelen en/of begrijpen dat het klopt, dan pas integreren ze deze kennis binnen het geheel van het inmiddels opgebouwde weten. Soms betekent dit dat oude kennis dient te worden herzien of vervangen. Dat is echter een volstrekt normaal proces van kennisontwikkeling. Het heet voortschrijdend inzicht. Alleen onverstandige mensen blijven halsstarrig vasthouden aan achterhaalde zienswijzen.”

 

Vraag:

Is de informatie op Pateo.nl misleidend?

 

Antwoord:

“Zolang je de aangeboden informatie via Pateo.nl niet eerst zelf verifieert en domweg klakkeloos voor waar aanneemt, dan loop je ook op Pateo.nl het risico om misleid te worden. Alleen luie, onbewuste mensen slikken aangereikte ‘waarheid’ klakkeloos door. In deze Babylonische tijd van steeds meer tegenstrijdige geluiden en toenemende spraakverwarring is dat echter, zeker wanneer het gaat om de ‘waarheid, ronduit onverstandig om te doen.

 

Vraag:

Is de informatie op Pateo.nl niet veel te moeilijk voor de meeste mensen?

 

Antwoord:

“Vanwege de massale misleiding zijn verreweg de meeste mensen steeds dommer geworden. Velen weten dat spieren slap worden en aftakelen wanneer deze niet voldoende worden gebruikt. Dat geldt echter op precies dezelfde manier ook voor ons brein (of eigenlijk onze breinen). Op Pateo.nl wordt getracht de kennis zo toegankelijk als mogelijk aan te bieden, via filmpjes, artikelen en e-boeken. Is jouw brein te slap om dit te kunnen volgen, dan wordt het zaak te gaan werken aan jouw mentale fitness: Train your brain. Je kunt toch ook niet ongetraind een berg beklimmen. Wil je jezelf bevrijden uit deze illusoire werkelijkheid, dan dien je op eigen kracht de top van de kennisberg te halen. De informatie via Pateo.nl laat slechts enkele begaanbare paden zien. Maar Pateo.nl kan niet voor jou in de plaats deze klim gaan maken. En een video van een beklimming bekijken is toch echt iets heel anders dan zelf de klim maken. Het uitzicht op de top is eigenlijk al niet goed te filmen, laat staan het bijbehorende gevoel.”

 

Vraag:

Wat zijn de meest misleidende websites?

 

Antwoord:

“Allereerst bestaat er geen misleiding. Er bestaan wel mensen die zich laten misleiden. De verantwoordelijkheid ligt altijd en alleen bij ieder mens zelf. Toch zijn er wel een aantal vuistregels te geven in het maken van de (individuele) schifting tussen zin en onzin (in deze Babylonische tijden):

1.    Is het gebaseerd op verifieerbare feiten? Zo nee, dan is de kans groot dat het om onzin gaat. Laten we hierbij overigens niet denken dat er zoiets bestaat als objectiviteit. Er bestaan alleen subjectieve waarnemingen. Laten we gemakshalve de meest ‘harde’ daarvan maar beschouwen als feiten.

2.    Krijg ik er een goed gevoel van? Onze stemming, gevoelens en emoties fungeren als terugkoppelingssignalen. Zijn deze positief, dan weten we dat onze innerlijke energieën omhoog gaan. Zijn ze negatief, dan zijn onze innerlijke energieën omlaag aan het gaan. Geeft bepaalde informatie jou geen goed gevoel, dan is het blijkbaar niet voor jou bestemd.

3.    Helpt het om het grotere plaatje te zien? Het is vrij lastig om een goed beeld van een olifant te krijgen, wanneer we deze via een microscoop bestuderen. Door afstand te nemen, kunnen we vaak veel beter de samenhang zien.

 

In plaats van een lijst van de meest misleidende websites, kunnen we wel een overzicht geven van de meest misleide groepen mensen. Dit is daarvan de top 3:

1.    Mensen die blind geloven in een religie, in de universitaire ‘wetenschap’, in de (r)overheid, in het koningshuis, in de politiek, in de berichtgeving via de mainstream media en/of in de reguliere ziektezorg.

2.    Mensen die kritiekloos New Age-verhalen overnemen, mensen die blind geloven in gechannelde boodschappen en/of mensen denken dat alle mensen die niet bij de nummer-1-groep horen (zie voorgaande opsomming), allemaal ‘wakker’ zouden zijn.

3.    Mensen zonder gevoel voor humor (al kom je mensen uit deze derde groep ook opvallend veel tegen bij de voorgaande twee groepen).”

 

Vraag:

Waarom is humor belangrijk?

 

Antwoord:

“Humor werkt bevrijdend. Het helpt om vastzittende zaken in ons innerlijk weer los te maken. Humor laat de energieën weer vrijelijk stromen. Humor werkt het meest bevrijdend wanneer we om onszelf kunnen lachen, of om de situatie waarin we nu weer verzeild zijn geraakt. Zelfspot helpt om onszelf te bevrijden, sarcasme niet. Humor helpt om te relativeren:

 

Wat is voor ons belangrijker: de zon of de maan? Het goede antwoord is niet de zon, want ’s nachts hebben we het licht immers meer nodig dan overdag!”

 

 

Zeist, dinsdag 2 februari 2012

Johan Oldenkamp

 

Pateo.nl