Maya-astrologie

 

Nu we 2012 met rasse schreden naderen krijgen de Maya-kalenders steeds meer aandacht. We merken om ons heen dat er inderdaad allemaal ‘tekenen’ plaatsvinden, en het krijgt er steeds meer alle schijn van dat het Einde der Tijden echt wel eens op zeer korte termijn plaats zou kunnen gaan vinden.

 

Naarmate er zich meer mensen met de Maya-kalenders bezig gaan houden, des te meer verschillende interpretaties komen er naar buiten. Wie daar voor het eerst mee in aanraking komt, die wil dan gewoon weten welke de juiste is. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Iedere interpretatie laat ons namelijk weer een ander facet van het geheel zien.

 

In de Zodiak-astrologie (ook wel de Westerse astrologie genoemd) of de Chinese astrologie zijn die interpretatieverschillen er (gelukkig) niet. Daarbij kunnen we eenduidig bepalen welke tekens we hebben, tenzij we net op de grens tussen twee tekens zijn geboren. Bij de Maya-astrologie komen we daarentegen (veelal) op een verschillend teken uit wanneer we bijvoorbeeld de natuurlijke Tzol’kin nemen of de (bedachte) Dreamspell-interpretatie daarvan. De Dreamspell-variant is veruit de bekendste van deze twee, en velen menen ten onrechte dat deze gelijk zou zijn aan de (oorspronkelijke) Tzol’kin.

 

Tzol’kin betekent letterlijk het tellen (tzol) van iedere etmaal (kin). Vrijwel altijd wordt kin onjuist vertaald met ‘dag’, maar het gaat om één gehele periode van een dag èn een nacht! Via een combinatie van 20 zegels en 13 tonen kent de Tzol’kin zo 260 verschillende etmaalcodes (20 maal 13). Het vreemde aan de Dreamspell is dat de schrikkeldagen hierbij echter niet worden geteld (en dus telt de Dreamspell niet ieder etmaal, want 29 februari heeft daarin dezelfde etmaalcode als 28 februari).

 

Er is volop informatie beschikbaar over de Dreamspell-interpretatie. Dit artikel is bedoeld om wat meer aandacht te geven aan de natuurlijke Tzol’kin, die we ook de klassieke- of de oorspronkelijke Tzolkin kunnen noemen (of gewoon Tzol’kin, zoals ik doe).

 

In de (natuurlijke) Tzol’kin is gisteren (11 februari 2011) een nieuwe Tzol’kin-cyclus begonnen bij kin 1: zegel 1: Imix (letterlijk: krokodil) en toon 1: ontvangen. In de Dreamspell wordt dit zegel aangeduid als Rode Draak. De huidige Tzolkin-telling (van 260 etmalen) loopt daarmee door tot vrijdag 28 oktober 2011. Volgens de interpretatie door Carl Calleman van de zogenaamde lange-telling-kalender van de Maya’s is dat de datum waarop de Maya-kalenders stoppen. Ik noem deze kalender de Tzol’tun, want deze telt veelvouden van een tun, wat gelijk is aan een periode van 360 kin (of etmalen). Nog een kleine negen maanden, en dan zullen we weten wat dit spannende moment precies zal betekenen in onze (schijn-) werkelijkheid.

 

De Tzol’tun bestaat in totaal uit negen, hiërarchische tijdtellingen. Iedere volgende telling begint pas wanneer de voorgaande bijna is voltooid (op 13/20e van de 13e stap om precies te zijn). En het bijzondere is dat ze allemaal aftellen naar het Einde der Tijden. Op iedere hoger niveau gaat deze telling precies 20 maal zo snel. Iedere telling kent precies 13 stappen van begin tot eind. Zo spelen de getallen 13 en 20 (voor de Maya’s zijn dit Heilige Getallen) een essentiële rol in zowel de Tzol’kin als de Tzol’tun.

 

Tijdens de negende en afsluitende telling duurt iedere stap precies 18 etmalen. Het derde essentiële getal van deze kalender is namelijk de 9. Hoewel de negende telling pas op woensdag 9 maart van start zal gaan hebben we nu al even mogen proeven wat zo’n stap van 2 maal 9 etmalen kan betekenen:

 

Op 25 januari 2011 startte de Egyptische volksopstand. En precies 18 etmalen later (op 11 februari 2011) werd de intentie van het begin (namelijk om een einde te maken aan de dictatuur door Hosni Mubarak) werkelijkheid. In slechts 18 etmalen wordt een einde gemaakt aan een dictatuur van 30 jaren omdat een volk dat wil. Daarover gaat nu de Tzol’tun-kalender! Via een telkens hoger bewustzijn kunnen gezamenlijke intenties steeds sneller worden gerealiseerd. Wat we in Egypte zagen was een prachtige demonstratie van deze vorm van co-creatie.

 

Even een vraagje tussendoor. Ra, ra, over wie heb ik het hier?

 

“Multimiljardair door uitbuiting van het volk – 30 jaar alleenheerser – kerncompetentie: houden van slaapverwekkende speeches.”

 

Je denkt natuurlijk: Hosni Mubarak. Nee, die bedoel ik niet. De persoon die ik bedoel heet Beatrix von Amsberg.

 

Maar wat in Egypte kan, dat kan natuurlijk niet in Nederland. “Ik heb nu geen tijd hoor, om de straat op te gaan.” “En het is hier ook helemaal niet zo erg als in Egypte.” En wat nu, wanneer het hier eigenlijk nog veel erger is dan in Egypte? Waar trekken wij de lijn van tot hier en niet verder? Wanneer komen wij in opstand tegen wat ons allemaal in kille harteloosheid wordt aangedaan?

 

Maar goed, even weer terug naar de Tzol’kin, want dit was slechts een voorbeeld van wat de energetische betekenis is van een Maya-kalender, wanneer we er tenminste oog voor hebben.

 

Voor alle duidelijkheid, ik zeg nadrukkelijk niet dat de Dreamspell-variant ‘fout’ zou zijn. Volgens de Dreamspell-astrologie ben ik geboren op kin 11 (zegel 11 en toon 11). Zowel de energie van de Blauwe Aap (zegel 11) als die van integreren (toon 11) herken ik in mezelf. Al mijn hele leven haal ik apenstreken uit, en ook ben ik al mijn hele leven ideeën aan het integreren. Ieder nieuw boekje dat ik nu schrijf is niets anders dan een weergave van mijn meest recente integraties van zienswijzen. Verder is het voor mij ook zeer opvallend dat het (Meester-) getal van 11 zo nadrukkelijk hierin naar voren komt, want ook numerologisch kom ik via zowel mijn geboortedatum als mijn volledige naam uit op dit eerste Meestergetal.

 

Kijk ik echter naar mijn geboortemoment volgens de (natuurlijke) Tzol’kin-astrologie, dan ben ik geboren op kin 211 (zegel 11 en toon 3). Volgens beide zienswijzen (natuurlijk en bedacht) ben ik dus een Aap (zegel 11: Chuen). Mijn toon is volgens deze natuurlijke zienswijze echter een 3, wat wil zeggen dat de nadruk ligt op activeren. En ook dat herken ik heel erg duidelijk in mijn leven tot op heden. Bovendien ben ik volgens deze benadering geboren op één van de 52 zogeheten GAP-etmalen, waarbij GAP staat voor Galactisch ActiveringsPortaal. Slechts één op de vijf etmalen is een GAP, en mijn ego kan zich er erg in vinden dat mijn fysieke geboorte plaatsvond tijdens zo’n periode van Galactische activering.

 

Wil je ook jouw zegel en toon uitrekenen volgens de (natuurlijke) Tzol’kin-astrologie, bedenk dan dat het moment van zonsopkomst gehanteerd wordt als natuurlijke scheidslijn tussen de opeenvolgende etmaalcodes. Ben je geboren tussen middernacht en zonsopkomst, vul de datum in van het voorgaande etmaal. Wil je een etmaalcode volgens natuurlijke Tzol’kin weten, klik dan hier.

 

Kortom, er is geen goed of fout. Er zijn gewoon verschillende interpretaties die een ander deel van onszelf tonen. Wil jij ervaren wat deze interpretaties voor jou kunnen betekenen, neem dan deel aan een ervaringstheater in Groningen, Utrecht of Antwerpen. Klik hier voor meer informatie daarover. Of je kunt (ook) deelnemen aan het 4-daagse Maya-kalender-festival in Winterswijk. Voor meer informatie daarover klik je hier.

 

In Lak’ech (letterlijk: jij bent de andere ik)

 

Zeist, 12 februari 2011

Johan Oldenkamp

Pateo.nl

 

 

Ook geplaatst op:

o       star-people.nl

o       earth-matters.nl

o       wereldgeheimen.nl (met reactiemogelijkheid)

o       earth watcher .nl

o       2012 festival .nl

o       wanttoknow.nl (met reactiemogelijkheid)

o       argusoog.org (met reactiemogelijkheid)