Over Johan Oldenkamp

 

Dr. Johan H. Oldenkamp heeft zichzelf ontwikkeld tot een allround wetenschapper. Hij studeerde af als cognitief psycholoog, voltooide hij een postdoctorale beroepsopleiding tot kennistechnoloog, en promoveerde op een onderwerp in Artificiële Intelligentie bij de vakgroep Bestuurlijke Informatiekunde binnen Bedrijfskunde. In zijn verdere loopbaan bleef hij met één been in de wetenschap staan, en het andere been zette hij in de toepassing ervan in de praktijk. Aanvankelijk werkte hij bij een technologisch topinstituut, gevolgd door een internationaal organisatieadviesbureau. Na zichzelf te hebben gevestigd als zelfstandige professional, werd hij tevens benoemd als lector aan een hogeschool.

 

In de beginjaren van dit millennium heeft Johan Oldenkamp drie boeken geschreven over het bevorderen van het leervermogen in organisaties. De rode draad in zijn werk is altijd het ontwikkelen, overdragen en toepassen van kennis gebleven. Deze managementboeken hebben geholpen om het vakgebied van kennismanagement meer mensgericht te maken. Daartoe heeft hij tevens vele trainingen en cursussen mogen verzorgen via diverse aanbieders. Ook was hij redacteur van de rubriek Kennismanagement van de website ManagementSite.nl (link).

 

Vanaf zijn studententijd las Johan Oldenkamp al boeken die velen aanduiden als occult of esoterisch. Nadat uiteindelijk de diepere, onderliggende betekenis van de langste Maya-kalender goed tot hem doordrong, heeft hij het roer in zijn eigen leven radicaal omgegooid. Hij besefte op dat moment dat er binnen enkele jaren een ongekende verandering plaats zou gaan vinden in het leven op deze planeet. Vervolgens heeft hij de daad bij het woord gevoegd. Daarvoor was hij al gestopt met het zich nog langer toedienen van verdovende middelen als alcohol en cafeïne. Mede daardoor viel wellicht kort daarna het ‘kwartje’ bij hem. Ook besloot hij om zijn baan als lector op te zeggen, zijn bedrijf te staken en zijn huis te verkopen, om tot het ‘einde der (oude) tijden’, of beter ‘het begin der nieuwe tijden’, van zijn spaargeld te gaan leven. Dit heeft hij in het televisieprogramma ‘De Reünie’ aan zijn (verbijsterde) eindexamenklasgenoten van 24 jaar daarvoor mogen vertellen, evenals aan de televisiekijkers, waarvan een deel geschokt-, en een ander deel aangenaam verrast werd door zijn beweringen (youtube1, youtube2). Op dat moment was Johan Oldenkamp, in de kringen van mensen die ook weten of voelen dat er grote verandering aan gaat komen (of zelfs al aan de gang is), al een bekende spreker en auteur.

 

Johan Oldenkamp is oprichter van de veelbezochte website Pateo.nl, waarmee in tien verschillende talen onthullende informatie wordt gedeeld. In het Nederlands verstuurt hij wekelijks de Pateo Nieuwsbrief (link) rond op de vrijdagmorgen. In 2008 heeft hij de Uitgeverij Pateo opgericht. Daarnaast is hij gastheer van de rechtstreeks uitgezonden wekelijkse talkshow van Pateo Radio (link).

 

In totaal heeft Johan Oldenkamp inmiddels 26 boeken geschreven, waarvan de meeste betrekking hebben op de Grote Verandering waar we nu inzitten. Deze boeken kunnen nagenoeg allemaal vrijelijk online via de website Pateo.nl worden gelezen of uitgeprint (link). De hoofdtitels van deze boeken worden hieronder genoemd (in omgekeerde volgorde volgens de datum van de eerste druk).

 

2012, Pateo: The Scale of the Electron (36 blz, Engelstalig)

2011, Pateo: Wholly Science (116 blz, Engelstalig en vertaald in het Frans)

2011, Frontier/Pateo: Wakkere Wetenschap (272 blz)

2011, Pateo: The Bigger Picture (84 blz, Engelstalig)

2011, Pateo: Ontsnappen uit Plato’s grot (212 blz)

2011, Pateo: Fair Talk (16 blz)

2011, Pateo: Inleiding in de Wetenschap (36 blz)

2010, Pateo: Geloven in Sinterklaas (28 blz)

2010, Pateo: Opposites attract (40 blz)

2010, Pateo: Cosmische Code (52 blz)

2010, Pateo: Liefde voor Wijsheid (148 blz)

2010, Pateo: Understanding Nature (48 blz, Engelstalig en vertaald in het Frans)

2010, Pateo: Vrije Energie (44 blz)

2010, Pateo: Wetenschap is kinderspel (32 blz)

2009, Pateo: Oorsprong en bestemming van de mens (388 blz)

2009, Pateo: Wetenschap van de ziel (132 blz)

2009, Pateo: Ethiek van leven en gezondheid (52 blz)

2009, Pateo: Inleiding in de Salveologie (156 blz)

2009, Pateo: Aanklacht tegen de overheid (80 blz)

2008, Pateo: Bewustzijnsdynamiek (144 blz)

2006, Essentials: Kennismanagement en gedragsverandering (176 blz)

2003, Lemma: Attitude werkt (102 blz)

2002, Lemma: Professioneel leren (108 blz)

2001, Lemma: Succesvol overdragen van kennis (104 blz)

1999, Pirola: Verwanten van Pieter en Hillechien Vrieling (109 blz)

1996, Labyrint: Quality in Fives (218 blz, Engelstalig proefschrift)

 

Daarnaast is Johan Oldenkamp auteur van ruim 100 (wetenschappelijke) artikelen (link, link, link). In zijn werk laat hij zien hoe alles met alles is verbonden. Voor Johan is er daarom ook maar één wetenschap, en via die éne (wakkere) wetenschap kunnen wij de gehele werkelijkheid steeds beter leren doorgronden. Om deze Universele Wetenschap verder te ontwikkelen en uit te dragen heeft hij de Pateo Academia opgericht (link).

 

Johan Oldenkamp is tevens mede-initiatiefnemer van Artabana.nl en Fair-Talk.com, en initiatiefnemer van Salveo4All (link). Er staan inmiddels vele videopresentaties van hem online, zowel in het Nederlands als in het Engels, evenals vele audio-opnames van hem in beide talen (link).

 

Volgens Johan Oldenkamp telde de zogeheten lange-telling-kalender van de Maya’s af naar het moment van zonsopkomst op zondag 15 juli 2012. Om dit te vieren heeft bij in dat weekeide het Heelheidsfestival georganiseerd (aankondiging) (video-impressie) (audio-verslag).

 

Klik hier (of hieronder) voor een drie minuten durend videoportret van Johans visie op deze tijd. Dit portret is gemaakt voor het programma Sign of the Times van Spirit24, en is opgenomen op dinsdagmiddag 22 mei 2012 bij de bosvijver van Birkhoven te Amersfoort.Johan Oldenkamp heeft, tot besluit van deze opsomming, meegedaan aan de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012 als lijsttrekker van de SOPN (link).