Duurzame energieopwekking

 

Wat we zelf doen, dat is goed. En alles wat daar niet mee in overeenstemming is, dat is dus fout. Zo zijn we doorgaans geneigd te denken. We beoordelen dan alles vanuit onze eigen overtuigingen. Veranderen echter onze opvattingen, dan verandert daarmee ook de scheidslijn tussen goed en fout. Wanneer we ons dit ten volle realiseren, dan ontdekken we dat onze oordelen afspiegelingen vormen van onze innerlijke scheidslijnen. In kindertaal kunnen we dit heel treffend samenvatten met ‘wat je zegt, dat ben je zelf’.

 

We bevinden ons als samenleving midden in een overgangsfase naar een geheel andere manier van samen leven. Echter, ook deze beleving van wat er nu gaande is op onze moederplaneet wordt ingekleurd door ons innerlijk. Voor sommigen is er nu helemaal niets bijzonders aan de hand. Voor anderen is de verandering al reeds volop aan de gang.

 

De grootste ooraak voor onze onderlinge verdeeldheid is de veronderstelling dat er een objectief waarneembare werkelijkheid zou zijn. De opvatting dat de realiteit volkomen los zou staan van ons maakt dat velen hun zienswijze en de daaraan gekoppelde waarheid propageren als zijnde de enige juiste. Echter, zowel Westerse wetenschap (zoals de kwantumfysica) als Oosterse wijsheid proberen ons beiden te laten inzien dat de waarnemer onlosmakelijk verbonden is met hetgeen wordt waargenomen. Er bestaat daarmee alleen maar een subjectieve werkelijkheid. En alles in die beleefde werkelijkheid is daarmee dus schijn, of maya in het Sanskriet.

 

Pas wanneer we schijnzekerheid van objectiviteit durven te laten varen, begeven we ons op weg uit het land der verdeeldheid. Alleen door bewust afscheid te nemen van het waandenkbeeld dat onze opvattingen superieur zouden zijn aan die van anderen, alleen dan verlaten we langzaam maar zeker het tranendal van de waarheidterreur.

 

In de overgang die we nu als samenleving maken kunnen we het Oude typeren met zelfzucht en het Nieuwe met duurzaamheid. Onderstaande tabel vat enkele kenmerkende verschillen tussen Oud en Nieuw samen.

 

oud

nieuw

zelfzucht

duurzaamheid

strijden tegen tegenstanders

samenwerken met medestanders

materieel gewin

immateriële groei

winstoptimalisatie

algehele balans

wegwerken van afval

volledig hergebruik

externe sturing

interne sturing

standaardtaken uitvoeren

unieke talenten ontwikkelen

kwantiteit

kwaliteit

gebonden

verbonden

 

Het oude onderwijssysteem leidt uitvoerders op van gestandaardiseerde taken. De unieke talenten waarmee ieder mens hier op deze planeet wordt geboren komen daardoor niet tot volle ontwikkeling. En in de oude samenleving laten we ons veelal van buiten aansturen, bijvoorbeeld door opdrachten van ‘boven’. Velen zijn daarbij gebonden aan deze machtstructuur, via geldslavernij of beloning in de vorm van aanzien of privileges. In de nieuwe samenleving voelen we ons onderling verbonden, en luisteren we alleen maar naar onze innerlijke opdrachtgever.

 

De oude economie is gebaseerd op de veronderstelling van schaarse middelen, waardoor concurrentie wordt gestimuleerd. Hierdoor ligt de nadruk op kwantiteit, om zo steeds meer winst te kunnen maken. Wanneer we beseffen dat ons geld feitelijk waardeloos is, dan zien we ook in dat deze geldcompetitie niet alleen volkomen zinloos is, het gaat nog eens gepaard met hemeltergende milieuschade.

 

Inmiddels heeft het oude ook duurzaamheid ontdekt, maar dan vooral als kans voor meer materieel gewin. Wanneer duurzaamheid aldus wordt ingestoken vanuit zelfzucht, dan creëren we alleen maar schijnoplossingen. Dat is feitelijk de belangrijkste reden waarom echte innovatie ten behoeve van duurzaamheid na al die jaren nog steeds niet echt van de grond komt. Alleen vanuit het volledig nieuwe kunnen we daadwerkelijk vorm en inhoud gaan geven aan duurzaamheid. We hoeven daarbij ook niet te wachten op nieuwe technologie, want deze is allang ontdekt. Het enige wat we als samenleving hoeven te doen om daar de vruchten van te gaan plukken is bewust afscheid nemen van het oude. We hoeven daarbij ook nergens op te wachten. We kunnen nu een begin maken met het verwelkomen van het nieuwe.

 

Bovenstaande vormt een uiterst beknopte samenvatting van de conclusies van de Energieweek die op de overgang van de zomer naar de herfst werd gehouden in het Centre Lothlorien te Haute Marne, Frankrijk. In deze week stonden toonaangevende wetenschappers en uitvinders uitgebreid stil bij alle recente innovatieve ontwikkelingen op het gebied van rendementverbetering tot en met prototypes van vrije-energie-apparaten, waarbij er meer energie uit komt dan er in gaat. Unaniem werd hieruit geconcludeerd dat vrije energie gewoon bestaat, en dat dit wiel de laatste ruim honderd jaren keer op keer opnieuw wordt uitgevonden. De technologie vormt dus niet de belemmering voor het breeduit kunnen uitrollen van gratis elektriciteit voor ieder huishouden. De enige echte belemmering is het beperkte bewustzijn dat uitvinders, wetenschappers, producenten en regelgevers vasthoudt in het oude. Durven zij samen met ons de oogkleppen van zelfzucht opzij te duwen, dan kunnen de tellers in steeds meer meterkasten de andere kant op gaan lopen en vormt de energierekening dan zelfs een bron van inkomsten. Laten we allemaal onze eigen steentjes bijdragen om afscheid te kunnen gaan nemen van het oude bewustzijn, om zo plaats te maken voor het nieuwe. En is zelfzucht voor u toch nog sterker dan duurzaamheid, doe het dan maar voor uw eigen portemonnee.

 

Tijdens deze Energieweek is ook een overkoepelend platform opgericht, met als naam Innovatieplatform Duurzame EnergieOpwekking (IDEO). IDEO heeft als missie om innovatieve methoden voor duurzame energieopwekking te bevorderen en om het daarvoor benodigde energiebewustzijn te verruimen. IDEO kan worden gezien als een samenwerkingsverband van onder meer de NulpuntEnergieGroep rondom Frank Bonte (NulpuntEnergie.net) en FreeEnergy4All.nl (Dick Korf), vanuit de intentie dat meer mensen hun kennis gaan delen. Ook Frontier, het Centre Lothlorien en Pateo zijn verbonden aan IDEO. IDEO nodigt alle wetenschappers en uitvinders die zich bezig houden met duurzame energieopwekking uit om zich te scharen onder dit overkoepelende platform. U kunt contact opnemen met IDEO via post@IDEO-energy.org (Hans Steenbeek).

 

Johan Oldenkamp

 

Dr. Johan Oldenkamp is auteur van een kleine twintig boeken over ons bewustwordingsproces. Het leeuwendeel daarvan heeft hij zelf uitgegeven en kunnen via de website Pateo.nl gratis worden gelezen of uitgeprint. Daar zijn ook tientallen artikelen van zijn hand te vinden, evenals diverse video- en audio-opnamen.

 

Deze tekst is oorspronkelijk gepubliceerd in het 93e nummer van Frontier Magazine, jaargang 16.6 (november – december 2010), blz. 6-8.

 

 

Ook geplaatst op:

o       argusoog.org (met reactiemogelijkheid)