Zelfinzicht

 

Succesvolle patronen worden versterkt. Zonder versterking door positieve terugkoppeling sterven patronen uiteindelijk af. Deze patronen bieden ons houvast in het zelfonderzoek en het analyseren van interacties en groepsprocessen.

 

Verkennen, herkennen en erkennen. Dit zijn de fasen die wij doorlopen bij het bestuderen van patronen. Modellen ondersteunen vooral het herkennen van patronen. We hoeven het niet allemaal zelf te bedenken. Modellen werken als een raamwerk waarin patronen veel sneller zichtbaar worden. Maar modellen zijn niets meer dan een middel om inzicht te krijgen in de natuurlijke dynamiek. De modellen die Johan Oldenkamp hanteert staan daarom niet op de voorgrond. De patronen, daar gaat het om. Patronen die ons soms juist belemmeren in wat we echt willen. Johan helpt u bij het doorbreken van ongewenste patronen en het versterken van gewenste.

 

Wanneer is een model nu eigenlijk bruikbaar voor patroonanalyse? Allereerst moet het model duidelijk onderscheid maken tussen samenhangende groepen van patronen. Daarnaast moet het model inzicht bieden in de transities tussen patronen. Ook deze patronen zijn immers in beweging. Johan onderscheidt daartoe waardepatronen, motivatiepatronen en transformatiepatronen.

 

Waardepatronen

Onze kernwaarden bepalen hoe wij de wereld beschouwen. Waardoor we worden gedreven? En waar zit onze kracht, onze kwaliteiten? Onze kernwaarden kleuren onze beleving. De Amerikaanse humanistische psycholoog Clare Graves heeft getracht deze kernwaarden als gescheiden waardenpatronen in kaart te brengen. Zijn werk is vercommercialiseerd als Spiral Dynamics en in ons land ook als Waardenmatrix. Johan hanteert dit model om kleur te geven aan onze onderliggende waardenpatronen, individueel en van groepen.

 

Motivatiepatronen

Onze identiteit is opgebouwd rond motivatiepatronen. Worden we voornamelijk gemotiveerd door anderen, door ideeën of door de situatie? En zijn we daarbij vooral bezig met denken, voelen of waarnemen? Wanneer we beide driedelingen combineren ontstaan negen motivatiepatronen. Deze benadering is bekend onder de Griekse naam Enneagram, letterlijk ‘model van negen’. Het Enneagram biedt volop aanknopingspunten om de dynamiek van motivatiepatronen diepgaand te bestuderen. Dit is de manier waarop Johan dit model gebruikt, zoals ook te lezen is diverse boeken van zijn hand(‘Professioneel leren’ (2002), ‘Attitude werkt’ (2003), ‘Wetenschap van de Ziel’ (2009), ‘Oorsprong en bestemming van de mens’ (2009) en ‘Liefde voor wijsheid’ (2010)).

 

Transformatiepatronen

Wanneer we naar de Natuur kijken kunnen we tal van transformaties zien. Dag en nacht. De seizoenen. In alles wat leeft kunnen we vijf hoofdfasen ontdekken. Ontstaan, wording, consolidatie, rijping, ontbinding. Nadere besturing hiervan toont negen elementaire transformatiefasen. Deze fasen vinden we bijvoorbeeld terug in Feng Shui of Nine Star Ki. De transformatiepatronen laten heel mooi de samenhang zien tussen ons lichaam, onze energie en onze omgeving. Harmonie ontstaat wanneer er sprake is van overeenstemming. Dit model helpt ons de Natuurlijke harmonie te herstellen en te bewaren.

 

Voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of voor de aanvraag van een offerte kunt u bellen met 06 1676 4494 of mailen naar Johan @ Pateo . nl (zonder spaties).