Het Enneagram van Bevrijding

 

Onderstaande videopresentatie en toelichtend artikel vormen een verdieping op het artikel getiteld ‘Gevangen door onszelf’, dat hier kan worden gelezen. 

Het Enneagram onthult de dynamiek van het bevrijdingsproces. In dat proces spelen twee schokken een essentiële rol, zoals beschreven in ‘Gevangen door onszelf’. Met behulp van het Enneagram kunnen we de functie en de plaats van deze schokken in het gehele bevrijdingsproces niet alleen duiden, maar ook verklaren.

 

 

1. Ik besef dat ik word geleefd. Dat besef wordt gevoed door het vrij willen zijn (dat is de lijn van 7 naar 1). Door mezelf vervolgens te verdiepen in de mogelijkheden om vrijer te worden maak ik de sprong naar 2 (dat is de hulplijn van 1 via 4 naar 2).

2. Ik meen lekker mijn eigen leven te leiden. Ik meen dat ik in mijn eigen kracht sta (dat is de voedende lijn van 8 naar 2).

3. Als een schok besef ik opeens dat ik al die tijd gevangen zat (in een onzichtbare gevangenis opgetrokken uit macht).

4. Ik verken iedere facet van mijn gevangenschap. In deze verdieping wil ik weten waar telkens de grens ligt tussen geleefd worden (de voeding vanuit 1) en eigen zeggenschap (de voeding vanuit 2).

5. Ik wil precies weten hoe de gevangenis werkt. Ik ontleed daartoe alle vrijheidsbeperkingen. Deze analyse wordt gevoed van de wens om vrij te zijn (dat is de voedende lijn van 7 naar 5). En bij deze ontleding vertrouw ik niets of niemand. Ik onderzoek alles geheel op eigen kracht (dat is de voedende lijn van 8 naar 5).

6. Wederom als een schok besef ik opeens dat ik mezelf gevangen houd (via zelf opgelegde of geaccepteerde beperkingen).

7. Vanuit de wil om vrij te willen zijn onderneem ik nu gerichte stappen om die gewenste vrijheid dichterbij te brengen. Ik plan mijn eigen bevrijding. Dit plan is gebaseerd op de eerdere ontleding van de gevangenis (dat is de hulplijn van 7 via 5 naar 8).

8. Ik besef dat ik de bron ben van alles in mijn eigen leven. Dit besef sterkt mij en brengt me steeds meer in mijn eigen kracht.

9. Via innerlijke balans heb ik me weten te bevrijden uit de schijngevangenis, die ook wel wordt aangeduid als The Matrix.

 

Wil je hier meer over leren, lees dan het e-boekOntsnappen uit Plato’s grot’. Wil je een week investeren in het doorleven van deze materie, neem dan vanaf zondag 17 april deel aan de Bewustzijnsweek in Noordoost-Frankrijk (er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar).

 

Zeist, 11 april 2011

Johan Oldenkamp

 

Pateo.nl