Verslag van de eerste Bewustzijnsweek

 

De eerste Bewustzijnsweek vond plaats van zondag 17 tot zaterdag 23 april 2011. Josefien –, één van de twaalf deelnemers – doet verslag van deze week in Noordoost-Frankrijk:

 

“Een heel bijzondere week.....vrienden voor het leven......wat een liefdevolle energie is voelbaar....alsof ik iedereen al mijn hele leven ken.........

Enkele uitspraken van deelnemers tijdens deze 1e editie van de Bewustzijnsweek.

 

Op zondagmiddag rond 16.30 uur komen de eersten binnengedruppeld. De in totaal 13 mensen hadden zoveel mogelijk gecarpooled: de meesten reden met drieën in één auto vanuit Nederland naar het Centre Lothlorien in Frankrijk, een rit van pakweg 600 km.

Het was een mooie dag, prima weer om te rijden en bij aankomst kon iedereen heerlijk in het zonnetje, met een kopje thee erbij, bijkomen van de reis.

De kennismaking verliep vrolijk, het leek wel of iedereen zich meteen “thuis” voelde. Tijdens het rijden was er natuurlijk ook al uitgebreid kennisgemaakt en sommigen hadden vrijwel meteen een klik gevoeld.

 

Al rondkijkend op het enorme landgoed, stellen we vast dat de woorden “chateau” en “landgoed” niets teveel gezegd zijn. Het is een prachtige plek, met afwisselende natuurlijke elementen: bos, grasland, beekjes en een meertje; je kunt je hier even helemaal afzonderen, als je daar behoefte aan hebt en genieten van stilte, rust en pure natuur.

Nadat we ons even opgefrist hebben en geïnstalleerd zijn in onze riante ruime kamers – de dames met tweeën en de heren met zijn 3-en op een kamer – kunnen we rond half 6 aanschuiven voor ons eerste gezamenlijke diner.

De maaltijden zijn steeds vegetarisch, biologisch en voor het grootste deel zijn de groenten afkomstig uit de moestuin van het landgoed. Heerlijk om met zo’n club mensen aan tafel te zitten, te genieten van het lekkere, voedzame eten en je verder nergens druk over te hoeven maken. Er wordt wat afgekletst en gelachen en al gauw weten we van elkaar wie de “gangmakers” zijn, wie de felle discussies voert en ja, er zijn er ook die heel rustig luisteren wat de anderen te vertellen hebben. Een gemengd gezelschap, uit verschillende windstreken – o.a. Groningen, Noord-Holland, Amsterdam, Noord-Brabant, Zuid-Limburg.....elk met een onmiskenbaar accent, prachtig in verscheidenheid.

 

Om 20.00 uur start Johan in de salon officieel met de bewustzijnscursus: een vooruitblik over wat we de komende week kunnen verwachten. Hij verzoekt ons voor onszelf op te schrijven welke wens we deze week graag in vervulling zien gaan en om ons uit te spreken over dingen die we tegenkomen over onszelf of de anderen.

Zelf schrijf ik op dat ik zo me graag volledig door mezelf en door de anderen geaccepteerd, geliefd zou willen voelen, maar denk op dat moment dat zoiets erg hoog gegrepen is om in één week te bereiken......

 

Gedurende de week volgen we per dag eenzelfde patroon: Stipt half 8 zitten we op de grote zolder bij elkaar voor een gezamenlijke meditatie om onze energetische trilling te verhogen. We leren ook een paar technieken, EFT (Emotional Freedom Technique) en de MIR-methode om veranderingen op onbewust niveau te bewerkstelligen. Na dit ochtendritueel zijn we goed geaard en voelen we ons vredig. Waarna we ons rond 8 uur het ontbijt goed laten smaken!

 

De rode draad in het gehele cursusprogramma is het scheppingsverhaal van Johan, waarbinnen o.a. de Zodiak, het Enneagram en de Mayasymbolen wonderwel passen en aan de hand waarvan onze karakters en bewustzijnsontwikkeling verklaard kunnen worden. Aan het einde van de week is voor elk lid van de groep duidelijk, op basis van de karakter- en persoonlijkheidtypering, waar de sterke en zwakke punten liggen, waar nog blinde vlekken zitten. Je herkent ook duidelijk je tegenpolen en je “spiegels”, wat soms tot irritaties en emotionele ontlading leidt. Wat zich aandient, mag er zijn en samen praten we alles uit.

Johan vertelt veel over de symboliek die achter alles schuilt: wiskundig, geometrisch, muzikaal, sterrenkundig, in alles zitten parallellen. Er gaat een wereld, nee sterker, een universum voor ons open!

 

Er moet ook fysiek gewerkt worden........Vast onderdeel van de dag is het “lichaamswerk”. Om de cursus voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar te maken, is er met de eigenaar overeengekomen, dat de cursisten ’s middags wat klussen doen en wat zijn er véél klussen! Dan moet je denken aan onkruid wieden, zaaien en poten in de moestuin, ramen lappen, schoonmaken, hout zagen en sprokkelen, hout met een kruiwagen omhoog naar het kasteel sjouwen, fietsen repareren.......De meeste klusjes worden door 2 of 3 mensen gedaan. Alhoewel er de tweede dag wat gerommel is – geen zin meer of zoiets – verloopt het verder harmonieus en gezellig. Voor je het weet is het klaar en het is mooi om de resultaten van een paar uurtjes met zijn allen werken, te zien.

 

Na gedane arbeid is het zalig om op het terras neer te ploffen. De zon schijnt elke dag uitbundig en daar genieten we allemaal van. Onze gastheer zorgt steeds voor een grote pot koffie en heerlijke kruidenthee.

We lachen wat af met elkaar, in wisselende groepjes. Soms wil je gewoon even alleen zijn, prima. Alles kan, alles mag, er is geen commentaar op wat de ander doet.

 

Een hoogtepunt in de week is het kampvuur, waarvoor we zelf het hout bij elkaar gebracht hebben. Vooraf maken we een prachtige wandeling over het uitgestrekte landgoed. Onze gastheer, Lucas Slager, schuift samen met de andere medewerkers van Lothlorien bij het vuur aan. Op verzoek vertelt hij ons “het verhaal” over het kasteel en hoe het allemaal zo kwam.  Lothlorien is een naam uit Lord of the Rings, een fascinatie van Lucas en alle kamers in het kasteel zijn naar figuren uit het verhaal genoemd. Het is fijn om wat van de, alhoewel niet altijd even leuke, geschiedenis van deze plek te weten. Het kasteel dat er nu staat dateert van de 17e eeuw.

 

Als we op zaterdagochtend voor de evaluatie buiten op het terras zitten, heerst er, zoals de laatste dagen steeds het geval is, een vredige en ontspannen sfeer. Van Johan komt de vraag of we nog suggesties hebben, voor een volgende editie. Geopperd wordt om dan een wandeling naar de waterbron van het landgoed te maken. Verder willen we alleen nog wat kwijt over de fantastische week, over de verbondenheid die we met elkaar voelen. We spreken allemaal uit dat we graag als groep in contact willen blijven. Op welke manier, dat zal nog blijken, maar ik ben er zeker van dat we elkaar weer terug zullen zien.

 

Of mijn persoonlijke wens uitgekomen is: mezelf helemaal geaccepteerd en geliefd voelen? Ja! Wanneer ik weer huiswaarts keer, ben ik zeker blij met het vooruitzicht man en kinderen weer te zien. Maar ik realiseer me dat ik me de hele week door al mijn nieuwe vrienden gesteund, gewaardeerd en geliefd heb gevoeld, waardoor ik mijn gezin niet echt “gemist” heb....een week met een gouden randje!

 

Josefien van Rossum

 

 

(Informatie over de volgende Bewustzijnsweek vind je hier.)