Logo Pateo.nl English Deutsch Русский Image of Terra
Español Italiano 中文
Français Türkçe العربية

© Pateo.nl : Wholly Science - Johan Oldenkamp

Introductie Wholly Science Pateo TV Video’s Pateo Nieuwsbrieven Over
Nieuws Videocursus Pateo Radio Boeken Linkjes Donaties
Agenda Heelige Schrift TV PateoPedia Artikelen Meer Contact

PateoPedia - Pateo’s online Wholly Science-encyclopedie

PateoPedia
Lexicon Hemellichamen Wholly Science-Wegbereiders
Onderwerpen Historische Gebeurtenissen Publieke Personen
Wholly Science-Methoden Documentaires Hedendaagse Onderzoekers
Salveologie Algemeen Desinformanten

Weet je niet precies wat er hier wordt bedoeld met ‘desinformatie’ en ‘desinformant’, lees dan eerst even de betreffende introductiepagina.


Desinformant Willem Hietbrink

Desinformant

Willem Hietbrink

Berend Willem Hietbrink werd op 9 augustus 1943 geboren. Deze markante man is ook bekend als de Duizenddichter. Bij Hietbrink staat de klank voorop, en is de spelling hooguit bijzaak. Op basis van de klanken legt hij zelfs over taalgrenzen heen allerlei dwarsverbanden. Zo zou bijvoorbeeld het Franse woord voor eetlust (appétit) volgens hem afkomstig zijn “happen-tiet” (dus “tijd (of “-tiet” in het plat) van het (eten) happen”). En zo doet hij nog veel meer beweringen die soms opmerkelijk plausibel klinken, maar bij nader onderzoek toch niet helemaal blijken te kloppen.

In 1983 schreef hij “De Babbel-Ioonse-Spraak Ontwarring”, en in 1995 was hij co-auteur van het boek “Kwispelen met taal” (dat wil zeggen Ronald Lagendijk (1948) heeft het grondig geredigeerd en vervolgens uitgeven). Vervolgens bracht hij in 2009 het boekje “Het bedrag van Maastricht” uit.

Na talloze woorden uit vele talen te hebben geanalyseerd kwam Hietbrink tot de conclusie gekomen dat het “D’outs” een verbastering zou zijn van ‘de oudste’ oftewel ‘de oudste taal’. Deze oudste taal genaamd D’outs zien we volgens hem tegenwoordig nog steeds terug in de aanduidingen ‘Duits’ en ‘Dutch’, waarmee het Oud-Nederlands en het Oud-Vlaams wordt bedoeld, genaamd Diets (in de 16e eeuw ‘Duytsch’ genoemd).

Om te begrijpen hoe Hietbrink tot zijn opzienbarende beweringen is gekomen ben ik in de voetsporen getreden van zijn onderzoekspad, zoals vermeld in “Kwispelen met taal”. Deze titel betekent volgens Hietbrink overigens: “(i)K-wi(l)-spelen met taal” oftewel “ik wil spelen met taal”. Het resultaat van mijn eigen onderzoek naar de door Hietbrink genoemde bronnen heeft geleid tot het boekHet Geheim van Genesis; Over het verhaal van onze taal”, waarvan de 1e druk verscheen op 8 oktober 2015. In het nawoord heb ik mijn conclusie over het waarheidsgehalte van Hietbrinks beweringen weergegeven. Deze is dat Hietbrink inderdaad speelt met taal, en in een spel hoeft niets op waarheid gebaseerd te zijn. We kunnen dit ook dichterlijke vrijheid noemen.

Kortom, als taalkunstenaar is Hietbrink onnavolgbaar, maar als taalonderzoeker valt hij helaas in de PateoPedia-categorie van “desinformant”. Toch vond ik het gepast om hem via zowel Pateo Radio (op 19 augustus 2015) als Pateo TV (op 14 december 2015) de ruimte te bieden om zijn verhaal te doen.


Over de hier weergegeven informatie kan niet worden gecorrespondeerd. Doe je dit toch, dan zal dit ongelezen worden weggegooid. Alleen een formeel rectificatieverzoek is mogelijk, mits onderbouwd met verifieerbare feiten. Aanvullende feiten zijn echter altijd zeer welkom. Bedenk dat dit een gratis dienst aan jou is, waarmee je veel tijd kunt besparen; stel je dit niet op prijs, verlaat dan gewoon deze webpagina.


Deze pagina is geschreven door Johan Oldenkamp.

© Pateo.nl : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2017/01/25.