Reacties van lezers op de vijf fasen van Ontwaken

 

In de Pateo Nieuwsbrief van vandaag (link) staat beschreven dat het proces van volledig wakker worden vijf opeenvolgende fasen omvat. We kunnen het typerende woord voor iedere fase laten beginnen met de letter O, net als het overkoepelende woord Ontwaken:

o       Fase 1. Ontkenning (niet willen weten)

o       Fase 2. Ontlading (aanwijzen schuldigen; boosheid komt op)

o       Fase 3. Onderzoeken (hoe dan wel?; verdriet komt op)

o       Fase 4. Ontgoocheling (niets heeft zin: depressie; angst komt op)

o       Fase 5. Overgave (acceptatie van het leven zoals het werkelijk is)

 

Als reactie op deze nieuwsbrief ben ik overladen met antwoordberichten, waarvan ik een selectie hieronder graag geanonimiseerd wil delen met de steeds verder groeiende groep bezoekers van Pateo.nl. We denken namelijk vaak dat we zelf eenzaam en alleen zijn, zeker in de vierde fase, maar het omgekeerde blijkt het geval te zijn, zodra we echt wakker worden in de vijfde fase. Daarom geef ik hieronder graag het woord aan diverse lezers van de Pateo Nieuwsbrief nummer 40.

 

Pateo.nl, vrijdagmiddag 25 januari 2013,

Johan Oldenkamp

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Hoi Johan,

 

Mijn complimenten voor het verwoorden van de vijf fasen van ontwaken. Ik heb veel bewondering voor je inzet en wijsheid. Samen gaan we naar een evenwichtigere samenleving.

 

Groetjes, A.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Beste Johan,

 

Bedankt voor deze heldere uitleg over de vijf fasen van ontwaken. Ik zit nu al een tijdje in fase 4 zonder te weten wat er aan de hand is, heel frustrerend. Nu in één klap begrijp ik het ineens veel beter. Dank daarvoor  :-)

 

Hartelijke groet,

E.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Dag Johan,

 

Dankjewel voor deze verhelderende woorden.

 

Ik ben momenteel omringd met mensen die de fasen 3 en 4 van hun ontwaken zitten (vooral na de deceptie van 21 december 2012) en jouw verklaring kan ze zeker helpen; mij ook, want zoals jij het schrijft voel ik het ook. Ik gebruik nu jouw nieuwsbrief om hen verder te helpen.

 

Hartegroet,

M.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Lieve Johan,

 

Dank voor je heldere uiteenzetting in een periode waarin wakkere mensen vooral behoefte hebben aan wakkere medemensen om te filosoferen over "wat nu". Na de 5 fasen gelezen te hebben, weet ik weer waar ik sta en kan ik plaatsen waar mijn depressie vandaan komt. Graag draag ik bij aan een discussie door mijn stelling "Wat nu?" in te brengen. Ik besef dat, bij het zoeken naar een reparatie en vaste grond onder voeten in een wereld die ik niet meer herken, er een reden moet zijn waarom ik ervoor heb gekozen juist nu hier te zijn. Mijn doel moet nog gedefinieerd worden, omdat ik – naar mijn gevoel – nog in cirkeltjes loop en (weliswaar nu bewust) nog teveel bezig ben met de oude realiteit (geld verdienen om te voorzien in mijn eerste levensbehoeften). Die tijd zou ik zo graag anders willen invullen. Mijn "geheugen" is nog niet teruggekeerd, dus mijn doel is nog niet helder in mijn huidige bewustzijn. Daar zou ik graag met anderen over filosoferen, uiteraard met als uitgangspunt dat het nu is zoals het is (niet elkaar eerst moeten overtuigen voordat je tot constructief gesprek kan komen). (…)

 

Hartegroet,

L.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Hallo Johan,

 

Ik heb de nieuwsbrief helemaal uitgelezen, de eerste keer, omdat ik nu eindelijk begrijp waar ik door heen ga. Fase 5 was mijn natuur in mijn jongere jaren en door onbegrip en negativiteit rondom wie ik ben, ben ik vervallen naar fase 1 en zodoende eigenlijk al mijn hele leven in ontkenning van wie ik ben.

 

Ga je daar niet verder over lastig vallen, maar dank je wel voor de informatie! (…)

 

Met vriendelijke groeten,

U.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Beste Johan,

 

Vaak al stond ik op het punt je onze waardering te laten weten voor je werk. De gedachte aan jouw volle dagen weerhield me. Toch voel ik de drang je te laten weten hoe jouw werk bij ons resoneert en hoe blij we ermee zijn. Jouw beschrijving van de 5 fasen van ontwaken trok me over de drempel: m.i. zeer waar en tegelijk ook zeer bemoedigend als je nog regelmatig in fase 4 blijft hangen. Dank!

 

Vriendelijke groet,

A.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Hallo Johan,

 

Dank voor je duidelijke, mooie nieuwsbrief. Voor mij was het ook een raadsel waarom een aantal angsten bij mij wegebden, maar nu is het me duidelijk geworden.

 

Lieve groet, W.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Dank je

 

Heel verhelderend

 

T.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Beste Johan,

 

Bedankt voor deze nieuwsbrief. Die is duidelijk en herkenbaar. De grootste oplichters die ik ooit heb gezien zitten werkelijk in de new age-wereld en de ufo-wereld. Men maakt gebruik van de empathie van mensen voor de wereld op een sluwe manier. (…) Het is een goede les om te zien dat men het ware gezicht laat zien en zo wordt je weer een ervaring rijker en een illusie armer.

 

Groet,

M.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Johan, lieve medemens en broer, ik moet je even terug schrijven want ik heb hem helemaal uit gelezen en begrepen, die nieuwsbrief. Fijn, om het allemaal zo op een rijtje voorgezet te krijgen wat er al in mijn hoofd en hart aanwezig was. Ik voel me voor even lekker verbonden met je, met je gedachten.... Heerlijk! Voor mij kunnen de fases trouwens ook in elkaar vervlochten zijn en heen & weer springen... Alles in beweging, hè? Ik zit momenteel aan het einde van de grote depressie en besef inderdaad dat het mijn leven is en dat het goed is zo als het is. Woede, haat en teleurstelling verlaten me stuk voor stuk en ik zie licht, ruimte en keuzemogelijkheden. Maar ik moet het wel zelf doen. Vermoedelijk ga ik de door jou gedeelde fases verder delen...

 

Liefs, S.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Goedemorgen, Johan,

 

Dank je wel voor deze nieuwsbrief, wat je schrijft slaat voor mijn gevoel de spijker op zijn kop.

 

Ik heb me de afgelopen tijd afgezonderd om met meer aandacht aan echt zijn en gevoelens te doorleven, wat beslist geen pretje is.

 

Ik zie het als een leerweg die mijn ziel moet gaan, ik ben er nog niet… de fasen nog een keer te lezen, helpen me.

 

Dank je wel, Johan.

 

Tot ziens.

 

Hartelijke groet, H.

 

* - * - * - * - * - * - *

 

Hallo Johan,

 

Graag wil ik je bedanken voor je nieuwsbrieven en de informatie van pateo.nl. Aan de hand van je nieuwsbrief kon ik concluderen dat ik eigenlijk steeds in een andere fase verkeer. Soms ben ik kwaad, soms depressief meestal zoekende maar heel soms accepteer ik het prachtige geheel. Dit inzicht en je presentatie van het hele verhaal helpen me om op te klimmen.

 

Om zo nu en dan vrijwilliger te zijn in het centrum lijkt me erg waardevol, maar ik woon in Limburg en draag mijn dochtertje continu bij me. Ik wilde dan ook vragen of dit laatste een probleem is? Verder kan ik natuurlijk niet iedere dag, maar wekelijks zou moeten lukken.

 

Ten slotte wil ik nog zeggen dat mijn partner en ik graag lezingen zouden willen bijwonen maar dit helaas financieel niet mogelijk is gezien wij beide (ja helaas) studenten zijn. Is er een manier waarop wij ons financieel gebrek zouden kunnen compenseren om zo toch lezingen bij te kunnen wonen?

 

Groetjes, Z.

 

* - * - * - * - * - * - *