Wie was de biologische vader van Wilhelmina?

 

In het Volkskrant-interview van maandag jl. (link) beweer ik dat algemeen bekend is dat Wilhelmina, de overgrootmoeder van Alex van Amsberg, niet de dochter is van Willem III. De Volkskrant heeft dat artikel als koptekst meegegeven dat volgens mij deze Alex geen ‘Oranje’ is. Ik dit artikel wil ik graag de feiten hierover even op een rijtje zetten.

 

De moeder van Wilhelmina heette Emma. Deze Adelheid Emma Wilhelmina Theresia von Waldeck-Pyrmont werd op 2 augustus 1858 als Duitser geboren als de dochter van George Victor von Waldeck-Pyrmont (1831 – 1893) en Helena Wilhelmina Henriette Pauline Marianne von Nassau-Weilburg (1831 – 1888).

 

De 20-jarige Emma trouwde op 7 januari 1879 met de in België geboren, 61-jarige Willem III, officieel geheten Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk van Oranje-Nassau (1817 – 1890).

 

Daarvoor was deze Willem III sinds 18 juni 1839 getrouwd geweest met zijn Duitse nicht Sophie Frederike Mathilde von Württemberg (1818 – 1877). Uit dat huwelijk werden drie zonen geboren: Willem in 1840, Maurits in 1843, en Alexander in 1851. Hun tweede zoon overleed op 6-jarige leeftijd, voordat hun derde zoon werd verwerkt. Op 3 juni 1877 overleed de 58-jarige Sophia van Württemberg, en liet Willem III als weduwnaar achter.

 

In het boek van Hanno de Iongh (1953) uit 2007 lezen we dat deze Willem III vanwege zijn levenswijze de bijnaam ‘Koning Gorilla’ had. Deze bijnaam had hij te danken aan het feit dat hij reeds op jonge leeftijd berucht was om de uitbundige wijze waarop hij zijn vleselijke lusten bevredigde.

 

Waarom hertrouwde deze Willem III anderhalf jaar het overlijden van zijn vrouw met de 41 jaar jongere Emma? Deze ‘Koning Gorilla’ was toen namelijk al onvruchtbaar geworden vanwege syfilis als gevolg van zijn uitbundige seksleven. Hij kon dus geen kinderen meer krijgen, maar dat was toch ook helemaal niet meer nodig, want er waren immers toen nog twee zonen van hem in leven?

 

Echter, vijf maanden na het huwelijk van zijn vader met een vrouw die 18 jaar jonger was dan deze eerstgeborene van Willem III, overleed deze oudste zoon en beoogde opvolger van Willem III op 38 jarige leeftijd. Was deze vroegtijdige dood van zijn oudste zoon misschien geen verrassing voor Willem III?

 

Op 31 augustus 1880 werd Wilhelmina Helena Pauline Maria geboren, de latere grootmoeder van Trix van Amsberg. Dit betekent dat Emma aan het einde van 1879 moet zijn bevrucht. Aangezien de onvruchtbare Willem III niet de biologische vader kan zijn geweest, moet er een andere zaaddonor aan te pas zijn gekomen. Waarschijnlijk was de bevruchter van de op dat moment 21-jarige Emma ene Sebastiaan de Ranitz. Deze Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz (1846 - 1916) was op dat moment 33 jaar oud. Een andere mogelijkheid is de op dat moment 35-jarige Joan Roël (1844 – 1914). Beide mogelijkheden worden ondersteund door de feiten uit het boek ‘De nachtwaker; het koningscomplot’ van Thomas Ross, pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn (1944). Dit boek is in april 2013 uitgebracht.

 

Op 21 juni 1884 sterft ook de derde zoon en beoogde opvolger van Willem III. Zes jaar later, op 23 november 1890, komt Willem III zelf te overlijden, als laatste telg van de familie van Oranje-Nassau.

 

Het is opvallend dat Wilhelmina’s dochter Juliana altijd heeft geweigerd om mee te werken aan een DNA-onderzoek. En dat geldt ook nog steeds voor Trix. Ondertussen blijven deze bastaardnakomelingen van Emma maar lijken bijzetten in de grafkelder van de familie van Oranje-Nassau onder de Nieuwe Kerk in Delft. Hoe lang blijven de Nederlanders nog met vlaggetjes zwaaien naar de nakomelingen van De Ranitz of Roël?

 

Gerelateerd: Nieuwsbrief 133 van 30 april 2015 (link)

 

© 15 januari 2014 – Pateo.nl : Wholly ScienceJohan Oldenkamp